Днес  Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в Районен съд-Стара Загора

...
Днес  Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в Районен съд-Стара Загора
Коментари Харесай

Прокуратурата внесе искане за постоянен арест спрямо Георги, обезобразил приятелката си в Стара Загора

Днес  Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в Районен съд-Стара Загора за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на 26-годишният  Георги Николаев. Той е притеглен като обвинен за това, че в интервала от 24 юни 2023 година до 25 юли 2023 година, в Стара Загора, в изискванията на продължавано закононарушение, се заканил с ликвидиране на 18-годишната Дебора Михайлова. Това заканване би могло да възбуди състоятелен боязън за реализирането му.  На два пъти той изпратил текстови известия за закана с ликвидиране посредством интернет приложение.
Прочетете още
По делото се правят дейни дейности по разследването  - разпитани са очевидци и са събрани писмени доказателства, назначени са експертизи.  Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка " възбрана на лицето да напуща територията на България ". По делото са събрани задоволително данни и доказателства, от които може да се направи обосновано съмнение, че точно обвиненият е направил закононарушението, за което е притеглен в това качество /разпити на очевидци, извлечения от електронна връзка сред потърпевшата и обвинения, назначена е психолого-психиатрична експертиза с обект на проучване потърпевшата жена, която ще бъде направена до 10 дни/.

Самото действие се отличава с извънредно висока степен на социална заплаха. Доказателствата по делото сочат и че обвиненият е с трайно построени незаконни привички. Престъпното действие от  своя страна се характеризира с изключителна висока степен на социална заплаха, досежно упоритостта и изключителната дързост  при осъществяването му, поради спецификата, механизма и метода му на осъществяване, съществуването на данни, че директно след осъществяване на закононарушението, предмет на актуалното наказателно произвеждане /на идващия ден/, Георги е пристъпил към действително осъществяване на отправените към потърпевшата закани, като на 26 юни 2023 година ѝ е нанесъл голям брой порезни рани по цялото тяло с макетен нож. Налице са и данни, че при този случай на потърпевшата са били породени по изключително непосилен метод и с особена свирепост голям брой травматични увреждания.

След осъщественото посягане против потърпевшата тя е била настанена в  поделение по Неврохирургия към УМБАЛ – „ Проф. доктор Ст. Киркович “ - Стара Загора, защото на процесната дата и място при нанесения й побой от страна на обвинения тя е получила и разтърсване на мозъка, което съгласно свидетелските показания е било съпроводено с цялостна загуба на съзнанието, като преди този момент на потърпевшата й е била оказана и животоспасяваща незабавна здравна намеса с оглед  прекъсване на изобилното им кървене.

Повдигнатото обвиняване във връзка с обвинения е за закононарушение, за което се планува наказване отнемане от независимост за период от една до шест години.

От изисканото и приложено по делото удостоверение за съдимост е видно, че обвиненият е осъждан за съзнателно закононарушение от общ темперамент, като му е било наложено наказване – пробация. Наказанието е в действие от 30.01.2023 година Това наказание не е оказало своята възпитателна и превантивна роля, по този начин наречената самостоятелна предварителна защита, като по време на изтърпяване на наложеното му наказване за закононарушение по чл.131, ал.1 т.12 вр чл.130, ал.1 от Наказателен кодекс е направил процесното действие, и откакто е бил освободен от наказателна отговорност по член 78 а от Наказателен кодекс, досежно осъществено от него закононарушение чл.131, ал.1 т.12 вр. чл.130, ал.1 от Наказателен кодекс по административно произвеждане по разказа на Военен съд – Пловдив.

От доказателствата по делото може да се направи и аргументиран извод, че обвиненият демонстрира константни незаконни привички да прави закононарушения против телесната цялост по отношение на разнообразни физически лица, които условия също го характеризират като персона с извънредно висока степен на социална заплаха.

От друга страна от приложените по делото докладни мемоари, се открива, че Николаев е направил опит да се укрие от органите по следствието, като същият е напуснал известните по делото адреси и едвам на идващия ден е бил открит от органите на Министерство на вътрешните работи. Останалите от голяма важност за типа на мярката за неотклонение условия - съществуването на непрекъсната адресна регистрация, фамилно състояние и други – съпоставени с изложеното нагоре, не трансформират извода за съществуването на действителната заплаха по смисъла на закона.

Припомняме, че Георги  е притеглен като обвинен и по досъдебно произвеждане за  закононарушение по чл.129, ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс - за това, че на 26.06.2023 година в гр. Стара Загора е предизвикал междинна телесна щета на  18-годишната Михайлова. По делото са осъществени и се правят голям брой дейности по следствието.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи съвещание по настояването на прокуратурата.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР